0

Vorige maand schreef Sebastiaan over Ahold Delhaize en deze maand over het aandeel HP (Hewlett-Packard). Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.

Ticker: NYSE:HPQ

Afgelopen week was de jaarlijkse vergadering van Berkshire Hathaway, het investeringsfonds bestuurd door Warren Buffet. Hier werd duidelijk dat hij in het eerste kwartaal van 2022 zo’n 40 miljard (!!) USD heeft geïnvesteerd in de aandelenmarkt. 4,2 miljard hiervan investeerde hij in HP. In dit artikel gaan we kijken waarom Buffet, een van de grootste investeerders ter wereld, voor HP kiest en of dit een interessante investering voor jou en mij is.

Wil je meer leren over hoe Warren Buffet bedrijven beoordeeld? Dan raad ik je aan het boek ‘Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements’ te lezen.

Wat is HP?

Hewlett-Packard, kortweg HP, is een Amerikaanse producent van computers en printers. Het bedrijf loopt al sinds 1939 mee, toen het werd opgericht door William Hewlett en David Packard. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van werelds grootste computerleveranciers. Tijdens mijn studententijd was een HP-laptop een trouwe bondgenoot en ik weet zeker dat jij het merk kent en waarschijnlijk wel eens gebruikt hebt. Het grootste deel van de omzet (68%) verdient HP met de verkoop van ‘persoonlijke systemen’ zoals desktops, laptops en printers. De resterende 32% komt uit de professionele print hoek.

aandeel HP bill hewlett and david packard
Bill Hewlett and David Packard in 1939

Het competitieve voordeel van HP

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens mij heeft HP geen duidelijk competitief voordeel. HP is natuurlijk een bekend merk, maar het is niet enorm onderscheidend. De producten zijn prima, ik was in ieder geval altijd tevreden, maar zijn niet zo geweldig dat je niet meer zonder kunt. HP is vooral een gevestigde naam in de industrie, maar het is geen merk waar je bij blijft plakken en heeft als bedrijf bijvoorbeeld ook geen duidelijk kostenvoordeel ten opzichte van de concurrentie. 

En die concurrentie is alom vertegenwoordigd. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de belangrijkste spelers in de wereldwijde PC-markt. Lenovo, HP en Dell vormen samen de top 3 en leveren soortgelijke producten. Ken jij iemand die echt fan is van deze merken? In dit segment van de markt zoek je vooral een laptop of printer met de juiste prijs-kwaliteit. Dat is natuurlijk bij nummer 4 Apple wel anders, hoewel hun productaanbod veel breder is dan PC’s. Apple is overigens Warren Buffet’s meest lucratieve investering ooit, dus onderschatten moet je hem nooit.

Bron: IDC

De PC-markt is een volwassen markt die enkele procenten per jaar groeit en heeft meerdere sterke spelers. Ik verwacht niet dat HP’s competitieve voordeel veel groter of kleiner wordt in de komende jaren. HP is een gevestigde naam, welke al decennia hetzelfde trucje doet. Qua groei zit er mogelijk wat fantasie in markten als 3D printen en gaming. In beide markten heeft HP een positie verworven en wordt groei van >10% per jaar verwacht.

HP laptop

Het management van het aandeel HP

De 56-jarige Spanjaard Enrique Lores is sinds 2019 CEO van HP. Hij werkt bij het bedrijf sinds 1989 en bezit voor meer dan 20 miljoen USD aandelen in het bedrijf. Het management geeft geen onderscheidend doel af, maar heeft duidelijk eigenaarschap en diepgaande kennis van HP. Stabiliteit is hiermee wat je kunt verwachten. 

Buffet stapte dus in voor 4,2 miljard USD en heeft daarmee 11% van de HP aandelen in bezit. Als grootaandeelhouder kunnen we hem natuurlijk niet negeren. Hij geeft altijd speciale aandacht aan het management bij een investering. In die zin is de investering al een compliment voor meneer Lores. Of Buffet zich actief met de HP gaat bemoeien, valt te betwijfelen. Zolang het management maar vriendelijk is voor de aandeelhouders, laat Buffet de boel rustig compounden.

De financiële situatie

De financiële situatie van HP lijkt een herhaling van Ahold, maar dan met een lagere waardering. De omzet van HP groeit gestaag met enkele procenten per jaar en de winst komt vooral door het maken van relatief minder kosten. De winst wordt grotendeels teruggegeven aan de investeerders in de vorm van een dividend van 2,7% op de huidige aandelenkoers en vooral door de inkoop van eigen aandelen. Tussen 2016 en 2021 daalde het aantal uitstaande aandelen van HP met maar liefst 36%. Mede als gevolg daarvan steeg de winst per aandeel van $1,53 in 2016 naar $5,33 in 2021. 

Niet voor niets is Warren Buffet gek op bedrijven die eigen aandelen inkopen, Apple is hier ook een mooi voorbeeld van. Als er minder aandelen op de markt zijn, heb je als zittende aandeelhouder namelijk recht op steeds groter stuk van de toekomstige winst. Waar de winst van HP in 2016 nog over 1,7 miljard aandelen verdeeld moest worden, waren dat er in 2021 nog maar 1,1 miljard als gevolg van de grote aandeleninkoop.

Financials (USD in miljarden) 
Market Cap39Koers/winst6,7
Cash4,3Schulden7,3
201920202021
Omzet58,756,663,5
Winst3,12,86,5

Bron: Yahoo Finance

Waardering

Buffet heeft nog nooit geld verloren op een investering. Hij probeert kwalitatief hoogwaardige bedrijven te kopen voor een aantrekkelijk prijs. Over dat eerste zou je bij HP kunnen twisten, maar over dat tweede zeker niet. HP noteert momenteel op nog geen 7 keer de huidige winst en nog geen 9 keer de verwachte winst. Daarnaast heeft het bedrijf relatief weinig schulden. HP is dus een stabiele en goedkope investering. 

Conclusie: Geloof ik in het aandeel HP?

HP was een leuk aandeel om eens te analyseren, omdat Buffet hier recent in investeerde. Het was interessant om op zoek te gaan naar wat hij ziet en dat is mij maar in beperkte mate gelukt. HP lijkt vooral een investering met weinig neerwaarts risico als je kijkt naar de cijfers. Ik vind het lastig de fantasie in het aandeel te ontdekken en zie het meer als een cash genererende machine. De onderwaardering zou de koers vroeg of laat kunnen boosten, waardoor je wat extra rendement maakt. 

Warren Buffet maakte de laatste 70 jaar gemiddeld 20% rendement per jaar. Een ongelooflijk lang en goed track-record, welke misschien nooit meer door iemand overtroffen wordt. Een rendement van 20% op het aandeel HP zie ik de komende jaren echter niet gebeuren; daarvoor lijken de omzet- en winstgroei te laag. Een rendement van 7-10% per jaar lijkt mij realistischer.

Ik heb geen HP aandelen. Daarvoor zie ik het competitief voordeel te weinig. Dit is vooral een interessante investering wanneer je blind op Warren Buffet vertrouwd of gewoon een enorm stabiele investering zoekt. Dat laatste kan misschien niet eens zoveel kwaad in deze hectische tijden met oorlogen, oplopende inflatie en rente en een wereldwijde supply-chain die in de knoop zit. 

Zie jij het competitieve voordeel van HP, welke ik over het hoofd zie? Laat het me weten: info@getfired.nl.



Wil je een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply