0

Twee keer per maand schrijven Jelle en Ruben een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over ASML en deze week schrijft Jelle over het aandeel Shell. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.

Ticker: AMS:RDSA

Investeren in Shell is voor velen een dilemma. Rationeel gezien kan Shell nog jaren een “hoeksteen” zijn in een portfolio. Ethisch gezien kun je het misschien lastig naar jezelf verantwoorden waarom je geld investeert in zo’n vervuiler. Al heeft het bedrijf wel de ambitie om in 2050 haar uitstoot naar 0 te brengen. Bovendien hebben we Shell hard nodig in de energietransitie. Een ingewikkeld aandeel dus. Ik ben daarom wat dieper in Shell gedoken om je te helpen bij je keuze.

Wat is Shell?

Laten we bij de actualiteit beginnen. Op 15 november maakte Shell bekend haar duale structuur (Nederlands-Engels) te willen veranderen in alleen een Engelse structuur. Dit maakt het bedrijf eenvoudiger te managen, omdat je nog maar met één rechtssysteem en belastingsysteem te maken hebt. Daarnaast verhuist het hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dan zal ook het Koninklijke (Royal Dutch) uit de naam verdwijnen en blijft alleen de naam Shell over. Overigens zegt het bedrijf dat de bijna alle banen in Nederland behouden zullen blijven. Een historische stap van Shell en na het eerdere vertrek van Unilever opnieuw een groot verlies voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Het aandeel Shell werd vaak de ‘hoeksteen’ genoemd van vele Nederlandse beleggings portfolio’s, omdat het als een stabiel bedrijf bekend stond en tot vorig jaar een hoog dividend uit keerde. Toen werd het bedrijf gedwongen tot een dividendverlaging vanwege de impact van de corona crisis. Dit was historisch, omdat het bedrijf sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend niet had verlaagd. Hoewel het rondom zo’n enorm bedrijf als Shell nooit rustig is, is er de laatste jaren toenemende druk vanuit de samenleving om te verduurzamen. Dat heeft het beleggen in Shell ingewikkelder gemaakt dan voorheen. 

In hoofdlijnen is Shell een energiebedrijf, waarvan de energiemix momenteel nog grotendeels uit fossiele brandstoffen bestaat. Het bedrijf heeft de ambitie om in 2050 de uitstoot van haar activiteiten en producten naar 0 te brengen. Een transitie die dus decennia zal duren en waarvan de winst die ze maken met vervuilende energie de groei in schone energie zal financieren. Van olie en gas naar zon- en wind, waterstof en het afvangen van Co2. 

Shell is een belangrijke speler in de energietransitie, omdat het bedrijf met haar producten verantwoordelijk is voor zo’n 3% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat komt neer op 10 keer de uitstoot van Nederland. 90% van de uitstoot vindt plaats bij de klanten, dus Shell kan het niet alleen. Shell is de spin in het web, die ons als eindgebruikers kan helpen aan de juiste energie. Een immens bedrijf waar we met zijn allen afhankelijk van zijn. 

Het competitieve voordeel van Shell

In de huidige situatie is de olie- en gasmarkt een oligopolie. Dit betekent dat er een aantal grote spelers de markt beheersen. Daarnaast hebben de bedrijven weinig invloed op de prijs, omdat het product nogal homogeen is. Homogeen komt erop neer dat het de meeste consumenten weinig uitmaakt van wie ze benzine, kerosine of gas kopen. 

Het aanbod van olie en gas wordt heel erg bepaald door de politiek. Als de OPEC, de organisatie van grootste olieproducerende landen, bepaald de productie te verhogen of te verlagen heeft dit invloed op de prijs. De vraagzijde, de gebruikers van olie en gas, wordt grofweg bepaald door hoe het met de wereldeconomie gaat. Daarom hadden oliebedrijven in 2020 een lastig jaar en komt het geld in 2021 weer met bakken binnen. Een op zichzelf staande markt, waarin Shell zich al meer dan een eeuw goed staande houdt. 

Die sterke positie en bijbehorende kasstromen zal Shell moeten gebruiken, om haar business steeds milieuvriendelijker te maken. Het competitief voordeel van Shell bekijk ik vanuit een haat-liefde perspectief. Je kunt je aan de ene kant afvragen of Shell snel genoeg gaat op het gebied van de verduurzaming. Aan de andere kant hebben we Shell juist zo hard nodig in de energietransitie. Shell heeft de kennis en de middelen om ons ook in de verre toekomst van energie te voorzien. 

Of je het nu leuk vindt of niet, om Shell kun je niet heen op weg naar een schonere wereld. Dat maakt Shell goed gepositioneerd om ook op lange termijn een sterk energiebedrijf te zijn.

Het management

Je kunt vinden wat je wilt van Shell, maar je kunt niet zeggen dat het bedrijf slecht wordt geleid. Het bedrijf weet zich altijd weer aan te passen, is financieel gezond en heeft een duidelijke strategische visie. Ze weten hoe ze in hun industrie geld moeten verdienen.

De zin “Profitably Decarbonising With Our Customers” vat veel samen voor mij. Shell is natuurlijk slim genoeg om te zien dat olie steeds lastigere handel wordt, maar ze snappen even goed dat er in de tussentijd wel geld verdient moet worden. Dat tweede lijken mensen vaak te vergeten. Het moet immers allemaal wel betaald worden en Shell maakt met dat in het achterhoofd haar lange termijn keuzes. Het is misschien een gevaarlijke uitspraak vanuit een duurzame context, maar dit is vanuit het bedrijf gekeken gezond management.

Mijn algemene mening over Shell, lees je natuurlijk in de conclusie. Voor zover ik het management kan inschatten, opereren ze wel binnen hun mogelijkheden. Ze managen een bedrijf in een industrie die steeds meer onder druk staat, moeten ondertussen aandeelhouders tevreden houden en kunnen niet van de een op de andere dag een Co2 neutraal bedrijf zijn.

In de video hieronder legt CEO Ben van Beurden uit hoe Shell Co2 neutraal wil worden:

De financiële situatie

Shell is financieel een ontzettend sterk bedrijf. Ze bezitten een gezonde hoeveelheid schulden, wat logisch is in de kapitaalintensieve energie industrie. Het bedrijf genereert enorme operationele kasstromen, wat er grofweg op neerkomt dat ze ontzettend veel geld overhouden aan het draaien van het bedrijf.

Financials (USD in miljarden) 
Market Cap175Koers/winst38
Cash52,7Schulden84,7
201920202021*
Omzet345181295
Winst15,8-21,719,3

*2021 op basis van gemiddelde verwachtingen onder analisten. Bron: finance.yahoo

In 2020 werd er op papier geen winst gedraaid, wat vooral veroorzaakt werd door hoge afschrijvingen. Onderaan de streep bleef er ook in dit slechte jaar geld over. Inmiddels zijn de olieprijzen enorm gestegen en gaat Shell in 2021 hoogstwaarschijnlijk weer forse winst boeken.

In welke mate Shell goedkoop of juist is gewaardeerd, is natuurlijk afhankelijk vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Als je puur naar de cijfers kijkt is het bedrijf goedkoop. Je betaalt ongeveer 8 keer de verwachte winst van 2021, dat is enorm weinig. Daartegenover staat natuurlijk dat Shell enorm veel moet investeren om te overleven op lange termijn. De transitie naar een ‘groen’ bedrijf zal niet makkelijk zijn en het is de vraag of Shell hiertoe in staat is. 

Conclusie: Geloof ik in het aandeel Shell?

Shell is een goed geleid bedrijf in een controversiële industrie. Ze verdienen veel geld en dit blijven ze ook de komende jaren gewoon doen. Want hoe graag we als samenleving ook van fossiele brandstoffen af willen, we zijn er gewoon erg afhankelijk van. En daarmee zijn we ook afhankelijk van bedrijven als Shell. Plat gezegd: ik denk dat je aan het aandeel Shell prima geld kunt verdienen. Je krijgt veel bedrijf voor weinig geld; oftewel een aantrekkelijk gewaardeerd aandeel.

Het aandeel Shell blijft een persoonlijke keuze. Voor de rationele investeerder kan Shell nog jaren een ‘hoeksteen’ zijn in een portfolio. Degene die vanuit een groene redenering niet in Shell investeren, kunnen eens overwegen te kijken naar ‘Follow this.’ Dit is een groep activistische aandeelhouders die als investeerders bedrijven in de fossiele industrie willen dwingen hun beleid te verduurzamen (zie video hieronder waarin Follow This, als activistische aandeelhouder, in gesprek gaat met Shell). 

Zelf heb ik vorig jaar al afscheid genomen van mijn aandelen Shell. Allereerst omdat ik het ethisch niet kon uitleggen. Ik heb er gewoon een slecht onderbuikgevoel over, hoe niet rationeel dit ook is. De fossiele brandstof industrie is mij daarbij te ingewikkeld en ik merk dat ik niet kan bepalen of een bedrijf als Shell de juiste keuzes maakt voor onze wereld. Daarnaast heb ik een voorkeur voor wat jongere bedrijven.Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting!

Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply