Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Jelle over Fiverr en deze week schrijft Ruben over het aandeel ASML. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: AsX:ASML
Het wereldwijd chiptekort zal volgens de laatste voorspellingen tot ver in 2022 aanhouden. Bedrijven in de chipindustrie profiteren van een exponentieel stijgende vraag naar chips. Dat maakt het extra interessant om investeringen in deze markt nu te overwegen. Recent schreef Jelle ook al een analyse over sectorgenoten Lam Research en Intel. Lam Research is een concullega van ASML en Intel een belangrijke klant. Vandaag duik ik in het aandeel ASML: is dit een interessante investering of niet?
Wat is ASML?
ASML is een Nederlands hightechbedrijf en de belangrijkste leverancier van machines die worden gebruikt bij het maken van chips. Chips zitten in allerlei producten, zoals telefoons, laptops, auto’s en datacenters. Ontwikkelingen als 5G, kunstmatige intelligentie, big data en de behoefte aan alsmaar krachtigere computers zorgen voor steeds meer vraag naar chips. Klanten van ASML zijn onder meer chipgrootmachten als Intel, Samsung en TSMC. In Veldhoven, op nog geen 15 kilometer van waar ik ben opgegroeid, is het hoofdkantoor gevestigd.
ASML is in 1984 ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Later verkocht ASMi zijn belang aan Philips. In de jaren negentig begon ook Philips een deel van de ASML-aandelen te verkopen. ASML is sinds 1995 beursgenoteerd op zowel de Nederlandse als de Amerikaanse beurs. Op het moment van schrijven is de marktkapitalisatie van ASML 277 miljard euro, ongeveer 8 keer meer dan de 35 miljard van Philips en meer dan 17 keer meer dan ASMi. Dat maakt ASML veruit het meest waardevolle Nederlandse beursgenoteerde bedrijf.
De omzet kan worden opgedeeld in “net system sales” en “net service and field option sales”. Eerstgenoemde zijn de verkopen van de machines en laatstgenoemde betreft de service en onderhoud aan deze machines. Met name de EUV machine is het gouden ei van het bedrijf. Deze bestaat uit meer dan 100.000 onderdelen en wordt verscheept in 40 vrachtcontainers. Deze machine levert ongeveer €120 miljoen op met een winstmarge van meer dan 50%. Op dit moment is het bedrijf in staat om één EUV machine per week te produceren. Nu worden zelfs voorbereidingen getroffen om dit op te schroeven naar twee machines per week. Tel uit je winst.
Het competitieve voordeel van ASML
Het bedrijf heeft een fenomenale marktpositie. Het is de enige in de hele wereld die in staat is om deze high-tech apparatuur te ontwikkelen en produceren. Een echte monopolist. Concurrenten Canon en Nikon komen het dichtst in de buurt, maar volgens mij geef ik ze dan al te veel eer. Doordat ASML blijft doorontwikkelen zal de concurrentie ver achter blijven staan. De volgende generatie EUV machines zijn namelijk al in volle ontwikkeling en het bedrijf streeft ernaar om het eerste exemplaar in de zomer van 2022 op te leveren.
Deze ontwikkeling wordt gedreven door alle slimme koppen die voor het bedrijf werkzaam zijn. Volgens de website van ASML telt het bedrijf meer dan 28.000 medewerkers op de loonlijst en flexibele contracten, verspreid over kantoren in meer dan 60 steden in 16 landen. Op het hoofdkantoor in Veldhoven werken meer dan de helft van alle werknemers – daar werken meer dan 14.000 mensen.
Buiten iedereen in dienst van ASML, waar onder andere mijn vader jarenlang onderdeel van was, is de hele toeleveringsketen van ASML verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf. Zo levert Carl Zeiss SMT uiterst precieze lenzen en spiegels. Op het eind van het productieproces gebruiken ze een ionenkanon dat atoom voor atoom atomen wegschiet, tot de lens of spiegel voldoet aan de specificaties die nodig zijn voor de chipmachines van ASML. Ook tig andere leveranciers, onder andere gevestigd in regio Eindhoven, leveren exceptioneel complexe onderdelen. Concurrenten moeten dus niet alleen concurreren tegen ASML, maar tegen de hele ‘supply chain’.
Het management van ASML
ASML beschikt over een heel stabiel management met jarenlange ervaring. Er heerst nooit onrust en het management heeft een duidelijke visie en een helder plan om de beste te blijven. De twee belangrijkste pionnen zijn Peter Wennink en Martin van den Brink.
Peter Wennink trad in 1999 in dienst bij het bedrijf en werd op 1 juli 2013 benoemd tot President en CEO van ASML. Voordat hij bij ASML kwam, werkte hij als partner bij Deloitte Accountants waar hij zich specialiseerde in hightech met de nadruk op de halfgeleiderapparatuurindustrie (ander woord voor de chipindustrie).
Martin van den Brink behaalde in 1984 een graad in elektrotechniek aan de HTS Arnhem (HAN Hogeschool) en een graad in natuurkunde aan de Universiteit Twente in Nederland. Hij trad begin 1984 in dienst bij ASML, waar hij verschillende technische functies bekleedde, tot hij op 1 juli 2013 werd benoemd tot President en CTO.
Volgens data van Simplywal.stl beschikt het management over minder dan 1% van de aandelen. Institutionele beleggers hebben meer dan 50% van het bedrijf in handen. De 25 grootste aandeelhouders hebben gezamenlijk minder dan de helft van de aandelen van het bedrijf in handen, wat betekent dat de aandelen van het bedrijf goed zijn verspreid en dat er geen dominante aandeelhouder is.
Kortom, ASML heeft een management waar aandeelhouders op kunnen vertrouwen. Ook een goede verspreiding van aandelen zorgt voor stabiliteit en is gunstig voor aandeelhouders.
De financiële situatie van ASML
Het vliegwiel van ASML draait al jaren op volle toeren. Een vliegwiel is een wiel met een grote massa die eenmaal draaiende moeilijk meer is om te stoppen. Deze uitdrukking wordt onder beleggers vaak gebruikt om aan te duiden dat een bedrijf in een goede ‘flow’ zit. Belangrijk is voor het management om dit vliegwiel draaiende te houden.
Ik het geval van ASML wordt het vliegwiel aangedreven door continue innovatie. Keer op keer machines maken die kleinere en efficiëntere chips kunnen maken. Het management zal zich dus moeten focussen om dit in stand te houden, dan komt de rest vanzelf.
Er lijkt eigenlijk geen plafond te zitten aan het succesverhaal van ASML. Winstverwachtingen worden keer op keer naar boven bijgesteld en concurrentie komt op steeds verdere afstand. Dit is beleggers niet onopgemerkt gebleven. Deze zijn zo optimistisch over de toekomst van ASML dat de waardering hoog is opgelopen. Laten we even naar de cijfers kijken, voordat ik mijn eigen mening over het aandeel ASML deel.
Financials (EUR in miljarden) | |||
Market Cap | 277 | Koers/winst | 57 |
Cash | 5,4 | Schulden | 4,6 |
2019 | 2020 | 2021* | |
Omzet | 11,8 | 14,0 | 18,9 |
Winst | 2,6 | 3,5 | 5,6 |
*2021 op basis van gemiddelde verwachtingen onder analisten. Bron: Finance.yahoo.
Tijdens de kwartaalpresentatie van Q3 2021 bleek maar weer hoe positief het momentum van ASML is. De vraag blijft hoog en ASML loopt op schema om dit jaar 35% groei te realiseren. Een deel van de winsten dat het bedrijf maakt wordt uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend en door het terugkopen van eigen aandelen. Het terugkopen van eigen aandelen reduceert het aantal aandelen in omloop, waardoor de beurskoers zal stijgen. Als dit beleid op de juiste manier wordt uitgevoerd, is dit gunstig voor aandeelhouders.
Conclusie: Geloof ik in het aandeel ASML?
ASML is uitgegroeid tot ‘s werelds enige producent van machines om de meeste geavanceerde chips te maken. Het management heeft een duidelijke visie om continue te innoveren en technisch voorop te blijven lopen. In de uitvoering laat het bedrijf nauwelijks steken vallen en de ontwikkeling van de nieuwste generatie EUV machines is al volop in ontwikkeling.
Niets lijkt ASML te stoppen, maar dit is ook aandeelhouders niet onopgemerkt gebleven. De waardering is erg hoog opgelopen en daardoor kent het aandeel risico’s:
- De koers kan onder druk komen te staan indien de economische vooruitzichten verslechteren.
- Het onverwachts verder stijgen van inflatie en/of rente kan impact hebben op de manier waarop toekomstige winsten worden gedisconteerd.
- Historisch gezien is de chipindustrie cyclisch, waardoor de vraag op een gegeven moment ook zou kunnen afnemen.
- De groei kan worden vertraagd door schaarste en problemen in de aanvoer.
- ASML kan in de problemen komen als de internationale handelsspanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen de VS en China.
Persoonlijk weerhouden deze risico’s mij er niet van om belegd te blijven in het bedrijf. De vraag naar steeds kleinere en efficiëntere chips zal alleen maar toenemen. De hele wereld is afhankelijk van de machines van ASML en daarmee is het bedrijf ook in staat om eventueel inflatierisico in te dekken door prijsverhogingen door te voeren. Met mijn lange beleggingshorizon ga ik daarom niet proberen de markt te timen en accepteer ik eventuele korte termijn fluctuaties.
ASML was het eerste individuele aandeel in mijn portfolio. Op 24 oktober 2018 kocht ik 3 stuks voor een totaalbedrag van €444. Toen ik van Binck overstapte naar de GIRO (lees hier waarom) heb ik mijn aandeel van 3 naar 2 posities teruggebracht. De voornaamste reden hiervan was dat ik de waardering te hoog vond opgelopen en (hierdoor) mijn portfolio erg afhankelijk was geworden van ASML. Mijn huidige twee posities ben ik niet van plan te verkopen, tenzij er echt iets fundamenteel veranderd binnen het bedrijf of de markt.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Overige bronnen: ASML, Kake, Simplywall